• Morate uneti minimum 3 karaktera

    • Moj Nalog
    Prijavi se
    Zatvoreni ekosistem - terarijum - Kamen Dizajn

    Zatvoreni ekosistem - terarijum

    Autor: Nenad Sarjanović
    10.09.2024.

    Za one koji nemaju sreće ili strpljenja sa biljkama, zatvoreni ekosistem je idealno rešenje

    Terarijum ili zatvoreni mini ekosistem je sistem u kom postoji kruženje materija i elemenata. Voda koja je dodata evaporacijom se izdiže u vazduh, gde se zbog toplote kondenzuje i spušta nazad u rezervoar preko zidova staklene posude. Staklena posuda je sve vreme zatvorena, kako ne bi došlo do gubitka vlage. 

    Pozicija na kojoj bi ga trebalo držati je negde gde ima dovoljno svetlosti, ali ne i na direktnom suncu. Poželjno je da s vremena na vreme zarotirate posudu ka svetlu, kako bi sve biljke dobile dovoljno svetlosti. Kada biljke nakon nekog vremena porastu, dezinfikujte makaze alkoholom i "secnite" ih kako bi zadržali pregledan i lep izgled terarijuma.  

    Supstrat u kom su biljke zasađene se sastoji od nekoliko komponenata i bogat je organskim i neorganskim materijama koje su potrebne biljkama za razvoj. S tim u vezi, biljkama nije potrebno dodatno đubrenje. 

    Kondezovane kapljice na zidovima stakla govore da je unutar posude optimalna vlaga. Potrebno je da održavate supstrat vlažnim, ali ne i natopljenim. Ukoliko primetite da je vremenom supstrat postao suv ili da su listovi klonuli na dole, obavezno prskalicom poput tropske kiše dodajte destilovanu vodu. 






    Izvor: Internet
    Loading...