• Morate uneti minimum 3 karaktera

    • Moj Nalog
    Prijavi se
    Šta je Kokedama - Kamen Dizajn

    Šta je Kokedama

    Autor: Nenad Sarjanović
    10.09.2024.

    Umesto klasične saksije biljku možemo gajiti i u mahovini...

    Kokedama je japanska umetnost uzgajanja biljaka u sferičnom busenu zemlje, obloženom mahovinom. Ime „kokedama“ doslovno znači „kugla od mahovine“ na japanskom, a ovaj stil aranžiranja biljaka postao je popularan širom sveta zbog svoje jednostavnosti i estetske privlačnosti.

    Kokedama potiče iz Japana i ima korene u bonsai umetnosti. Iako nije poznat tačan datum kada je kokedama prvi put napravljena, veruje se da je tehnika razvijena kao pristupačnija alternativa bonsai uzgoju. U osnovi, kokedama predstavlja kombinaciju tehnika iz bonsaija i tradicionalnog japanskog stila uzgajanja biljaka poznatog kao „nearai“, gde se biljke uzgajaju u malim posudama sa minimalnom količinom zemljišta.

    Kokedama je poznata po svojoj jednostavnoj, minimalističkoj estetici koja naglašava prirodne oblike biljaka i mahovine. Zbog svoje lepote i kompaktnosti, često se koristi u unutrašnjem dekoru i vrtovima.

    Mogu se napraviti kokedame sa različitim biljkama, uključujući sobne biljke poput paprati, orhideja, filodendrona, pa čak i bonsai stabala. Važno je odabrati biljke koje odgovaraju uslovima prostora gde će biti postavljene.
    Kokedama se često izrađuje ručno, što daje poseban osećaj personalizacije i umetničke vrednosti. Proces pravljenja uključuje pažljivo oblikovanje zemlje i mahovine oko korena biljke.

    Većina kokedama preferira indirektnu svetlost. Postavite ih blizu prozora gde će dobijati dovoljno svetla, ali izbegavajte direktno sunce koje može isušiti mahovinu i oštetiti biljku.

    Kokedama se zaliva uranjanjem u vodu. Uronite kuglu mahovine u posudu sa vodom i ostavite je da stoji oko 10-15 minuta, zatim je izvadite i pustite da se višak vode iscedi pre nego što je vratite na mesto. Učestalost zalivanja zavisi od vrste biljke i uslova okoline, ali obično se zaliva jednom nedeljno ili kada mahovina postane suva na dodir.

    Kokedama vole vlažnu sredinu. Ako živite u suvom okruženju, povremeno prskajte mahovinu vodom kako biste održali vlažnost. Možete i postaviti kokedamu na tanjir sa vodom i kamenčićima, što će pomoći u održavanju vlažnosti.

    Biljke u kokedami ne zahtevaju puno đubrenja, ali im možete dodati tečno đubrivo razblaženo u vodi jednom mesečno tokom proleća i leta, kako biste podstakli zdrav rast. Uvek koristite đubrivo koje je prilagođeno vrsti biljke koju uzgajate.

    Povremeno proveravajte mahovinu i biljku. Ako mahovina počne da se suši ili biljka postane prevelika za kokedamu, možete je prebaciti u veći aranžman ili obložiti novom mahovinom.

    Kokedama je divan način da unesete prirodu u svoj dom na jedinstven i kreativan način. Pravilnom negom i pažnjom, ove male kugle prirode mogu ostati zdrave i lepe dugi niz godina.
    Izvor: Internet
    Loading...