• Morate uneti minimum 3 karaktera

    • Moj Nalog
    Prijavi se
    Aranžmani sa sukulentama - Kamen Dizajn

    Aranžmani sa sukulentama

    Autor: Nenad Sarjanović
    10.09.2024.

    Neki ih mešaju sa kaktusima, jesu slični, ali ima razlike

    Sukulenti su biljke koje su prilagođene sušnim uslovima, a potiču iz suptropskih i tropskih krajeva sveta. Zbog svoje sposobnosti skladištenja vode u listovima, stabljikama ili korenu, sukulenti su idealne biljke za održavanje u suvim ili polusuvim uslovima. Ljudi ih često mešaju sa kaktusima, ali najlakše ćete ih razlikovati po tome što nemaju bodlje po telu i listovima (barem velika većina). Mogu da imaju špicast izgled, ali nemaju bodlje po telu.  

    Sukulenti vole dosta svetlosti, ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost tokom najtoplijeg dela dana.

    Preferiraju sušne uslove, stoga je bitno zalivati ih umereno. Zalijte ih kada je zemlja potpuno suva. Ukoliko je aranžman u saksiji koja ima rupu, sklonite je sa podmetača i obilno zalijte, dok voda ne procuri kroz rupu na saksiji. Pustite da se ocedi, a nakon toga je vratite na mesto. S obzirom da čuvaju vodu u listovima, ako primetite da su listovi tanki i mekani to je siguran znak da im treba zalivanje. Naše aranžmane najbolje je zalivati špricem, kako se dekorativni kamenčići koji se nalaze na površini ne bi rasturili. 

    Ukoliko je aranžman u saksiji koja nema rupu, zalivajte sa:
    - male aranžmane (jedna biljka u saksiji) 30ml vode
    - srednje aranžmane (dve do tri biljke u saksiji) po 30 ml vode oko svake biljke
    - Velike aranžmane (tri do četiri veće biljke u saksiji) po 40ml vode oko svake biljke.

    Zalivanje bi trebalo da bude u letnjem periodu jednom u desetak dana, a zimi jednom mesečno, ali morate pratiti biljke jer nisu svuda isti uslovi u kojima se biljke nalaze.

    Većina sukulenata preferira toplije temperature, ali mogu podneti i blage hladnoće. Čuvajte ih od niskih temperatura ispod 10°C, posebno tokom zimskih meseci. Ukoliko ih "preseče" mraz, velika je verovatnoća da će istruliti jer čuvaju vodu u listovima.

    Sukulenti ne zahtevaju često đubrenje, ali im povremeno možete dodati tečno đubrivo namenjeno sukulentima ili kaktusima. Đubrite ih jednom mesečno tokom proleća i leta.

    Izvor: Internet
    Loading...