• Morate uneti minimum 3 karaktera

  • Moj Nalog
  Prijavi se

  Vazdušne Biljke

  Vazdušne biljke spadaju u epifte - organizme koji koriste neku drugu biljku kao oslonac, a vodu i nutrijente usvajaju iz vazduha, od kiše i akumuliranih voda koje se nalaze u blizini. Kao i sve druge biljke vrše fotosintezu. Poreklom su iz tropskih predela pa im je zbog toga potrebna i veća količina vlage. Spadaju u familiju Bromelija (Bromeliaceae lat.).
  Održavaju se orošavanjem 2 puta nedeljno, a ukoliko nisu u cvetu mogu se potapati u posudu sa vodom na 20 minuta jednom nedeljno. Voda za orošavanje bi trebala da bude odstajala, filtrirana, destilovana ili kišnica.
  Posle orošavanja ili kupanja treba ih pravilno osušiti. Zbog toga što u zatvorenom prostoru ne postoji strujanje vazduha na isti način kao u prirodi, potrebnoje da biljku okrenemo naopako i prosušimo 30 minuta. Nakon toga vratimo na stalak u uspravan položaj.
  Vazdušne biljke u prirodi žive ispod krošnji drveća, pa ih stoga ne treba izlagati direktnom suncu, jer to može dovesti do ubrzanog isušivanja biljke. Idealni uslovi su svetle prostorije sa puno indirektne svetlosti, koje su orjentisane zapadno, južno ili istočno.
  Severne stane treba izbegavati. Ne treba ih držati u zatvorenim, vlažnim posudama, niti blizu grejnih tela, a posebno ne na udaru klima uređaja koji hlade ili greju.
  U zrelom dobu daju bebe biljke iz donjih listova rozete, koje se mogu nežno odvojiti i gajiti zasebno kada porastu minimum 1/3 majke biljke.
  Loading...