• Morate uneti minimum 3 karaktera

    • Moj Nalog
    Prijavi se
    Šta su sukulente - Kamen Dizajn

    Šta su sukulente

    Autor: Dipl. inž. poljoprivrede u hortikulturi Iva Tobdžić
    23.01.2024.

    Saznajte više o tome šta su to sukulente, šta vole ili pak ne vole...

    Puno vas se pita šta su to zapravo sukulente, i često se iznenadite na činjenicu da kaktusi spadaju u sukulente. Međutim, nisu ni sve sukulente kaktusi.

    Dakle, sukulente su grupa biljka koje imaju organe za skladištenje vode, koju koriste u perodu suše za svoje metaboličke procese. 
    Delimo ih u 3 osnovne grupe na osnovu toga gde skladište vodu:

    1. one koje skladište vodu u stablu 
    2. one koje skladište vodu u listovima
    3. one koje skladište vodu u korenu

    Još jedna posebnost ovih biljaka je u tome što koriste posebnu vrstu fotosinteze (proces pretvaranja svetlosne energije u hemijsku i njeno čuvanje u vidu molekula šećera) koja im omogućava efikasniju potrošnju vode od svih drugih biljaka.

    S obzirom da u ovu grupu biljaka spada puno različitih vrsti i da dolaze iz različitih delova sveta, tako se i njihova nega razlikuje.

    Potrebno im je obezbediti što adekvatnije uslove sredine odakle potiču. Pa tako moramo obratiti pažnju na sastav i druge karakteristike supstrata u koji ćemo posaditi biljku, kakvog je tipa korenov sistem, kakvoj svetlosti se izlažu, na koliko i kako se zalivaju, vlažnost vazduha itd.

    Da biste sve te uslove odredili, potrebno je da prvo identifikujete biljku. Ukoliko niste sigurni koju vrstu imate ili bar u koji rod biljaka spada slobodno nam se obratite za pomoć. Pišite nam na e-mail adresu bgkamendizaj@gmail.com .






    Izvor: https://plus.sr.cobiss.net/opac7/bib/119216140
    Loading...